Cijfers en feiten

Mijn eigen cijfers

 

Corrigerende Tik, Straf of Zegen?

Kan dat, een corrigerende tik? Of leidt het tot een zwaar getraumatiseerd kind?
Weinig discussies in Nederland hebben zulke immense tegenstellingen. Veel mensen vinden dat je een kind nooit hoort te slaan, elke klap is fout. Anderen hebben geen moeite met af een toe een tikje op de vingers of de broek.
Veel senioren werden als kind nog gewoon over de knie genomen als ze ondeugend waren. Zij roepen in koor dat een pak voor de blote billen louterend werkt.
Sommige ouders zijn principieel tegen slaan, maar als je even doorvraagt geven ze toe dat ze ook wel eens een tikje hebben uitgedeeld.

Een anonieme internet enquête probeert antwoord te krijgen op de vragen:
- Wat vinden we nu werkelijk, mag een corrigerende tik wel of mag het niet?
- En wat doen we eigenlijk als ouders, geven we wel eens die tik of niet?
- En hoe zit het met billenkoek, is dat van de jaren 50, of hoort het ook bij de 21e eeuw?

En de praktijk:
Slechts 9% van de ouders zegt echt nooit een tik, een klap of een schop te hebben uitgedeeld.

Een overgrote meerderheid heeft dat dus wel gedaan.

En zelfs 74% van de ouders zegt hun kind wel eens een pak voor de broek en / of op de blote billen  te hebben gegeven.

6,3% van de ouders geeft toe hun kind(eren) wel eens (fysiek) mishandeld te hebben. Daarvan zegt 2,7%-punt het kind nooit getikt of geslagen te hebben, maar denkt wel dat het kind zich mishandeld voelt. Ruim 14% van de respondenten voelt zich als kind mishandeld, daarvan is 2%-punt nooit getikt of geslagen, en dus kennelijk mentaal of seksueel mishandeld.

73% van de respondenten is in de eigen jeugd wel eens tegen een pak slaag aangelopen, hetzij voor de broek, hetzij op de blote billen.

En slechts 9% zegt nooit een tik, klap of schop gehad te hebben.

We vinden wel dat we heel zuinig moeten zijn met een tik of een pak slaag. In alle groepen scoort bij het antwoord 'zeer sporadisch' (38% tot 44%) het hoogst als het gaat om de vraag hoe vaak je fysiek mag corrigeren of straffen.

De meningen verschillen heel erg over de vraag tot hoe oud je een kind fysiek mag straffen. De meeste (20%) vinden dat de grens bij 14 jaar ligt, en 19% van de respondenten legt de grens bij 12 jaar. En 6% legt de grens bij een leeftijd van 6 jaar. En 18% legt de grens bij 18 jaar.

De resultaten
Hieronder vind je de resultaten van de enquête. Die is nog niet gesloten, dus deze resultaten zullen nog regelmatig wijzigen.

Tot nu toe hebben meer mannen (53%) dan vrouwen (47%) de enquête ingevuld. De meeste respondenten - 37% - komen uit de leeftijdsgroep tussen 25 en 50 jaar. Relatief oververtegenwoordigd is de groep van 15 tot 25 jaar met 20%

Tot nu toe vulden 223 mensen deze vragenlijst in.

Wat we vinden:
Precies 6,7% van de respondenten vindt dat elke vorm van fysieke correctie fout is. 93,3% vindt dus dat (enige vorm van) fysieke correctie is toegestaan.

Maar liefst 90% van de respondenten vindt dat een simpele tik op de broek gewoon moet kunnen.

74% vindt een tik op de vingers toegestaan.

33% vindt zelfs dat je een kind een schop onder de kont mag geven.

En 83% vindt een pak voor de broek geen groot probleem en nog altijd 74% van de respondenten vindt dat je een kind een pak op de blote billen geven mag.

De draai om de oren is duidelijk uit de gratie: 76% is tegen een klap tegen het hoofd!

En heel opvallend: maar liefst 39% van de respondenten vindt dat een ouder ook iets anders dan zijn hand mag gebruiken voor het fysiek corrigeren van zijn kroost. Of zoals één respondent - ongevraagd -  laat weten: ,,Als er maar geen letsel van komt.''

 

 

De tendens

De meest heftige vorm van fysiek straffen in deze enquête is het pak voor de blote billen. Uit deze enquete blijkt dat deze manier van straffen aan populariteit verliest.

Eerst het totaal beeld. 74% van alle deelnemers vindt dat een pak op de blote billen geoorloofd is. Als we alleen kijken naar mensen met kinderen dan is dat 78%. Verder heeft 52% van alle invullers van deze enquête zelf wel eens een pak op de blote billen gehad. En van de ouders zegt 53% wel eens die straf te hebben uitgedeeld.

Als we deze cijfers uitsplitsen naar leeftijdsgroep ontstaat het volgende beeld. 48% van de 50+-ers heeft als kind wel eens voor de blote billen gehad. In de groep van 25 tot 50 jaar is dit percentage iets hoger, namelijk 57% en in de groep van 15 tot 25 jarige is dit gedaald naar 46%. Vooral de laatste twintig jaar zien we dus een dalende tendens.

Dat waren de ontvangers, nu dezelfde uitsplitsing, maar dan van de mensen die kinderen hebben.

Van de 50+-ouders zegt 59% dat ze hun kinderen (vroeger) wel eens een pak op de blote billen hebben gegeven. In de middengroep (25 - 50 jaar) zegt 44% dat wel eens gedaan te hebben. Ook hier zien we dus een enorme daling de laatste jaren. De groep jonge ouders (15 - 25 jaar) is klein in de enquête, dus dat getal is niet betrouwbaar, maar in deze groep zegt een ruime meerderheid wel eens een pak op de blote billen gegeven te hebben.

 

 


 

vrijdag 29 april 2016, 11:55

 

Lopend Vuur: Een corrigerende tik op de billen moet kunnen

 

(Foto:, Flickr)

 

Kinderen die van hun ouders een corrigerende tik krijgen, hebben vaker last van psychische problemen en antisociaal gedrag wanneer ze opgroeien. Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.

 

Uit de studie blijkt dat er geen verband is tussen het uitdelen van een corrigerende tik en het vertonen van gehoorzaamheid.

In Nederland verboden
Het fysiek straffen van kinderen is in Nederland bij wet verboden sinds 2007, omdat het schadelijk zou zijn.

Er zijn deskundigen die zeggen dat ook stemverheffing, een streng gezicht of een opgestoken wijsvinger niet altijd voldoende zijn om een kind te laten gehoorzamen. In die gevallen zou een ouder volgens de kenners wél gebruik kunnen maken van een pedagogische tik.

'80 procent deelt wel eens een tik uit'

 

80% van de door ons ondervraagde ouders geven toe wel eens een corrigerende tik te hebben uitgedeeld.

 

Dit maakt de ouders in het noorden gemiddeld wat  strenger dan in de rest van Nederland dit blijkt uit een landelijk onderzoek waarin dezelfde vraag werd gesteld.

 

Uit het onderzoek blijkt geen reden voor dit verschil.

 

Volgens deskundigen is er geen duidelijke grens tussen het geven van een tik en fysiek mishandelen.

Wat is jouw mening? Moet een corrigerend tikje voor de billen kunnen of is het uit den boze?

Een corrigerende tik op de billen moet kunnen (Poll gesloten)

 

Eens  80.39%  (3,562 stemmen)  

 

 Oneens  19.61%  (869 stemmen) 

 

 Totaal aantal stemmen: 4,431

 

 

Bron: RTVNoord